Show/Hide Filter

Brænde i stabler og sække

Findes der noget bedre end den knitrende lyd og varme fra en brændeovn? Hvis du er den heldige indehaver af en hyggespredende brændeovn, ved du også, hvor vigtigt det er med ordentligt brænde. Hos L-H Foder har vi et stort udvalg af brænde, hvori du både finder brænde i stabler og i sække. Stemningen der vinder frem, når der tændes op i pejsen, er usammenlignelig. Men til optænding skal der bruges meget brænde, og hvis ilden skal kunne holde, skal brændet også være helt tørt. Tørt brænde kræver den helt rigtige opbevaring, ligesom en god flamme kræver den helt rigtige optænding.

Sorter faldende

1 vare(r)

Sorter faldende

1 vare(r)

Hvordan tænder jeg op?

At tænde op i pejsen behøver ikke at tage en evighed. Hvis blot det gøres rigtigt, kan det rent faktisk være en kort og smertefri proces. Når der skal tændes op, er det først og fremmest vigtigt med en god opbygning. Du bør derfor først lægge de små stykker brænde i bunden af din brændeovn. Hernæst er det nødvendigt med nogle tynde pinde på kryds og tværs. Tynde pinde fanger nemlig ilden hurtigt og fungerer som optændingspinde. Mellem pindene lægger du din optændingsbriket og tænder denne. Mens ilden så småt tager fat, er det vigtigt, at den får godt med ilt, så træet kan brænde ordentligt. Når rummet er blevet varmt, kan du begynde at smide de større stykker brænde på efter behov.

Opbevaring af brænde

Hvis du vil sikre den helt rigtige kvalitet i dit brænde, er det vigtigt at opbevare brændet rigtigt. Når du opbevarer dit brænde, er det nemlig først og fremmest vigtigt, at det kan tørre ordentligt. Hvis dit brænde ikke allerede er tørt, er det bedst at stable det i et brændetårn. På den måde har alle brændestykkerne mulighed for at tørre korrekt. Brændetårnet bør stilles under et overdække, så du undgår regnvand, men hvor muligheden for vind er bevaret. Hvis dit brænde allerede er tørt, er en brændesæk også en god mulighed. En brændesæk fylder mindre end et brændetårn og kan opbevares indendørs. Det er altså perfekt til dig, der gerne vil have dit brænde tættere på, men stadig gemt af vejen. En brændesæk er også perfekt til en mindre mængde brænde, hvor et brændetårn ville være unødvendigt.

Hvornår er brændet tørt?

Inden du skal bruge dit brænde er det vigtigt at tjekke om det er tørt nok. Der findes mange forskellige måder, hvorpå du kan tjekke, om dit brænde er ved at være tørt. Først og fremmest kan du bruge en fugtighedsmåler. Den sørger for at måle fugtigheden i dit brænde, og du kan hermed hurtigt se, om det er tørt nok. Der findes dog også nogle lidt billigere måder at tjekke dit brænde på. Når et stykke brænde tørrer, begynder det at slå revner. Du kan derfor tjekke, om dit brænde er tørt, ved at lede efter revner i enderne på brændet. Hvis der er mange revner, tyder det på, at brændet er klar til at blive fyret med. En anden gratis metode at tjekke dit brænde på er at slå to stykker mod hinanden. Vådt brænde giver nemlig en dump lyd, mens tørt giver en klar lyd. Køb tørt og brændeklart brænde her hos L-H Foder. Se også vores træpiller